Dag 54 – Postpartum Doula – Trygghet och stöd i hemmet efter förlossningen

Hej!

Jag är utbildad Postpartum Doula. I Kalifornien fick jag aldrig frågan vad jag gör när jag jobbar som Postpartum Doula, nu får jag den frågan i stort sett dagligen. Och jag förstår varför! Sverige har ett helt annat socialt system uppbyggt kring graviditet och förlossning jämfört med en del andra länder. MEN det betyder inte att svenska kvinnor inte har samma grundläggande behov som t ex kvinnor i USA. Vi är ju alla kvinnor!

I Sverige förväntar vi oss att förlossningsvården ska fungera och vi tror att det räcker med att gå till MVC under graviditeten, åka in till förlossningen och BB när det är dags att föda för att sedan åka hem och därefter besöka BVC med jämna mellanrum. I bästa fall är pappan hemma 10 dagar i samband med förlossningen. Det är ytterst sällan jag hör att detta upplägg funkar bra. Någonstans i systemet brister det. Och oftast är det vid hemkomsten. Mamman (och pappan) känner kanske sig vilsna och vet inte hur de ska hantera det nya lilla livet som kommit med dem hem, syskonen kanske inte tycker att det är roligt att ytterligare en person ska slåss om föräldrarnas uppmärksamhet, mamman har kanske inte fått den förlossningsupplevelse som hon så innerligt önskade och behöver prata igenom vad som inte blev så bra etc etc. Det här är en otroligt spännande tid i livet, men det är samtidigt en period i livet där mycket ställs på sin spets.

Som Postpartum Doula kommer jag hem till familjen, så att de känner stöd och trygghet i deras nya vardag. Vad jag sedan gör kan verkligen variera, det är familjens behov som styr. Det kan vara allt från amningsrådgivning till att bada bebis. En stor del av mitt jobb är att avlasta mamman så att hon kan återhämta sig bättre från graviditet och förlossning. En trygg och balanserad mamma ger oftast ett tryggt och balanserat barn!

När jag berättar vad jag gör, säger nästan alla som redan fått barn.  – Wow, tänk om jag hade fått den hjälpen när jag fick barn! Och därefter kommer en kommentar såsom  – Jag hade problem med amningen. – Jag hade problem med sömnen. – Jag orkade inte laga mat. – Ingenting funkade! – De som kom och hälsade på förväntade sig att de skulle få gosa med bebis emedan jag fixade fika. Men jag orkade inte!

I Kalifornien var det en självklarhet för många att inte bara planera för tiden kring graviditeten, utan också för tiden efter nedkomst. Kvinnor ställde sig frågan – Hur vill jag ha det när jag kommer hem med bebis? Man planerade redan under graviditeten att ha en Postpartum Doula och anlitade denna i god tid innan nedkomst. I Sverige vet jag att många kommer hem efter förlossningen och slås av hur tufft det är att bli mamma och vara den där duktiga flickan som ska klara allt på egen hand.

Men nu finns jag här, i alla fall för familjer i Stockholmsområdet. Att bli mamma ska vara en positiv utmaning! Det ska inte vara en överlevnadsperiod i ens liv, utan en period där ett nytt liv faktiskt startar och där mamman orkar vara mamma på sitt sätt! Varje familjesituation är unik, vilket gör mitt jobb så otroligt spännande! Hör av er om ni vill veta mer!

 johanna@new-energy.se

Dagens tanke:

Skulle du välja ytterligare ett sött bebisplagg eller mer avlastning efter en förlossning?

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *