Dag 18 – Förbättra ditt fokus i dagliga livet

Hej!

Vissa dagar är helt omöjliga. To do listorna är långa och många, telefonen ringer, viktiga mail dyker upp som måste ha snabbt svar, mobiltelefonen blippar till otaliga gånger, dagdrömmar tar över, möten bryter av skrivandet när det flyter på som bäst etc etc.

Förmågan att fokusera och vara närvarande är det viktigaste bakom god produktivitet, på jobbet och i vardagliga livet. Att fokusera är att begränsa uppmärksamheten till något specifikt, att ha ögonen på ett specifikt mål.  Det är nyckeln till koncentration, effektivitet och klarhet. Problemet är att uppmärksamhet är en begränsad resurs och att störningsmoment finns överallt runt omkring oss. Det är många olika saker som tävlar om vår uppmärksamhet hela tiden, och det utgör ett större problem idag än någonsin. Hjärnan är inte uppbyggd för att “ha många bollar i luften” hela tiden.

Effekten blir att det blir för mycket, att man blir överväldigad av allt som sker och istället inte får någonting gjort. Att kasta ankare för vår uppmärksamhet har blivit en daglig utmaning. Att prioritera vad som är viktigast just här och nu.

Ett första steg att bli mer fokuserad är att identifiera vad som stör ens uppmärksamhet. När man lärt sig att identifiera hur man försvinner iväg i tankar, vad som pockar på ens uppmärksamhet, kan man sedan öva sig på att bli mer närvarande och fokuserad. Mindfulness i vardagen! Ett otroligt viktigt verktyg!

Dagens tanke:

Har du identifierat hur din uppmärksamhet fungerar och vad som stör den?

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *