Dag 14 – Vad gör du själv för att du ska må bättre?

Hej!

Jag hade precis ett samtal med en äldre dam som besökt vårdcentralen för diverse besvär. Hon berättar om det ena pillret hit och det andra pillret dit och om hur hon så gärna vill att de ska hjälpa henne. Att hon så gärna vill må bättre snart.

Jag tänker under samtalet att det är bra att hon sökt vård, men funderar också på vilken insats hon själv har gjort för att må bättre, så jag fråga helt enkelt:

– Vad gör du själv för att du ska må bättre?

Hon blir tyst en stund och sedan säger hon:

– Vad gör jag? Ja, det var ju en bra fråga. Det vet jag inte. Det har jag inte funderat på.

Att det ska vara så svårt att förstå att man själv har ett stort ansvar för sin egna personliga hälsa, tänker jag då. Vad är det som saknas? Kunskap? Självinsikt? Har man alltför stor tillit till att den befintliga vården ska lösa det åt en? Att någon annan ska få en att må bättre? Så att man slipper göra något själv?

Det är inte första gången jag möts av detta svar. Det är den största anledningen till att jag själv utbildat mig till holistisk livsstilscoach, för att coacha människor som inte har rätt verktyg eller förståelse för de samband som finns vad gäller hälsa och hur man faktiskt mår i det dagliga livet. Det är ganska lätt när man vet vad man ska göra, men många prioriterar ofta bort sin egna hälsa, tills det inte går längre. Tills kroppen eller knoppen inte fungerar som den ska. Då som först skriker man efter hjälp. Tänk om människan kunde prioritera upp sin egna hälsa, vilken skillnad vi skulle se i samhället! Ett gäng med nypolerade, alltid rätt servade bilar (läs människor) som går runt och sjunger. Så ser i alla fall min drömbild ut:-). Men vi är generellt bättre på att ta hand om bilen, än vad vi är att ta hand om oss själva.

 

Dagens tanke:

Vad gör du själv för att du ska må bättre? (samma fråga som jag ställde till damen tidigare idag och som jag alltid ställer)

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *