Dag 4 – Måste alla ta en paus samtidigt?

God morgon,

Jag kom just på att dagens fundering infaller på självaste Montessoridagen, även om det inte var planerat att skriva om detta just idag. I min utmaning till mig själv att skriva varje vardag under 100 dagar ingår att INTE planera i förväg vad jag ska skriva, utan bara att jag ska skriva någon gång under dagen när skrivarlusten faller på som mest och då bara skriva det som kommer ut och inte skriva för mycket, utan bara lite lagom. Förhoppningsvis är det något som någon annan kan känna igen sig i eller en tanke som någon annan kan filosofera på efter att ha läst mitt inlägg.

Hur eller hur, vi har valt att ha alla våra 3 barn på en Montessori skola. Varför då? har många frågat. Nyfikenhet och intuition måste få bli mitt svar. Efter många år med klassisk “American Public School” var det dags för något nytt och Montessori känns rätt. Jag har inte läst på speciellt mycket, men gillar att de utgår ifrån individen och att de har ett helhets- och frihetstänk. Jag fick ett konkret exempel på detta tänk redan under första skoldagen. Jag var med Valdemar i hans klassrum och när klockan började närma sig tio tänkte jag att nu ringer det nog snart ut, precis som det alltid gjorde när jag själv gick i skolan och som det gjorde när barnen gick i skolan i Kalifornien.

Men det ringde inte ut, barnen fortsatte med det de höll på med. Jag frågar läraren om barnen har någon förmiddagsrast och hon svarar: Om de känner att de behöver ta en paus så tar de en paus. Jaha, tänkte jag. Hurdå? Hon visar två ställen, där det finns några stolar och ett litet bord. Här tar barnen sin rast, när de känner att de behöver och så ofta de känner att de behöver. Alla blir ju inte kaffesugna samtidigt eller hur? säger hon och ger mig en blinkning, så är det för barnen också. Förmiddagspasset fortsätter och jag lägger märke till att barnen själva tar en frukt och sätter sig ner i något av fikahörnen precis när de själva vill.

Dagens tanke:

Dricker du ditt kaffe när du är kaffesugen eller när alla andra är kaffesugna?

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *