Dag 3 – Stressad

Hej igen,

Idag känner jag mig stressad. Jag väcks alldeles för tidigt av barnen. Min nattsömn blev kortare än vad jag hade behövt. Hela morgonen har påverkats negativt. Jag är inte alls lika energisk och tänker inte lika klart. Allt går liksom lite trögare.

Vad som stressar oss är väldigt individuellt. Jag är extremt känslig för dålig sömn, andra reagerar knappast på att förlora några timmars sömn här och var.

Eftersom jag jobbar med att coacha människor att må bättre och hitta en livsstil som passar just dem, är stress och stresshantering en stor pusselbit.

Under 2000-talet har vårt samhälle förändrats radikalt. För människan som biologisk varelse är detta en tuff förändring. Kroppen kan inte skilja på om det är en riktig nödsituation (T ex En älg springer ut framför bilen och du måste tokbromsa annars smäller det) eller vardagsstress. Kroppen utsöndrar adrenalin och kortisol oavsett. Det är så mycket information tillgänglig hela tiden att hjärnan liksom inte får möjlighet att bara ta det lugnt ibland och reflektera. Man är “on” hela tiden och det är det som är det farliga.

Stress har blivit som en livsstil och eftersom nästan alla är stressade ifrågasätts inte valen man gör, livsstilen man har eller ekorrhjulet som snurrar på bäst man vill eller inte. Deadlines på jobbet, barnens alla aktiviteter, räkningar som ska betalas etc. Eftersom alla är stressade ser vi det inte som ett problem, men studerar man stress noggrannare, så är det ett bamseproblem! Stress relaterade sjukdomar växer exceptionellt snabbt.

När vi har identifierat och åtgärdat en stressor, så dröjer det inte länge förrän nästa dyker upp. Stressorer kommer alltid att finnas runt oss. Vi kan inte utrota dem, men vi kan identifiera vilka de är för just oss och därefter förändra hur vi uppfattar och reagerar på stressorerna.

För att hantera min stress idag, mediterade jag 30 min under förmiddagen och jag kommer dessutom att gå och lägga mig i tid ikväll! Det brukar fungera för mig för att komma i balans igen.

Dagens tanke:

“Vad stressar dig, hur reagerar och hanterar du det?”

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *