Laga läckande tarm: Dag 31-90, upplägg och utvärdering

Vad hände efter mina första 30 strikta dagar? Hur mår jag nu? Har jag lyckats laga min läckande tarm? Detta är en beskrivning av hur man återinför de eliminerade råvarorna och skapar en långsiktigt hållbar kosthållning. Det är också en personlig utvärdering av “Laga läckande tarm: dag 31-90 (4 feb-3 april)”.

 

hurgorman_logo_253x300

 

Jag startade med att återinföra ägg först. Det är smart att introducera en sak i taget i stigande mängd under 3 dagar. Jag började med ett ägg första dagen, ökade till 3 andra dagen och sedan åt jag 5 ägg den tredje dagen. Jag märkte ingen större skillnad, vilket är ett bra tecken!

Rent teoretiskt är följande ordning att föredra när du återinför det du tidigare eliminerat:

  1. Ägg
  2. Stärkelse (potatis, ris)
  3. Nötter
  4. Nightshades (såsom tomater och paprika)
  5. Fermenterade mjölkprodukter och råmjölk
  6. Koffein
  7. Kakao
  8. Baljväxter (såsom ärtor, bönor och linser)
  9. Alkohol

Det är hela tiden viktigt att komma ihåg att kvaliteten på maten är viktig. Ekologisk, närproducerad mat som är tillagad på bästa sätt är alltid att rekommendera. Huvuddelen av näringsämnena ska alltid komma från kosten. Varje måltid ska innehålla protein (kött, fisk, kyckling) och fett av hög kvalitet (olivolja, avokadoolja etc). I övrigt bör grönsaker, frukt och bär varieras dagligen. Tänk på att maten helst ska vara färgglad, det är ett enkelt sätt att tänka när man planerar veckans meny.

 

frukt_gronsaker

 

Jag valde att återinföra koffein efter att jag börjat äta ägg igen, eftersom det är något jag saknat enormt under mina första 30 dagar. Det var också skönt att göra detta val baserat på vad jag efterfrågat mest. Jag har ju ändå varit extremt strikt under mina första 30 dagar, så detta var stort! Därefter återinförde jag kakao. Jag köpte den bästa chokladen på marknaden, 85% kakaohalt och ekologiskt såklart. Supergott! Men lätt att äta för mycket. Även om du inte är intolerant mot ett livsmedel kan du såklart reagera om du äter för mycket av något. Ytterligare en anledning att variera kosten så mycket som möjligt inom de tillåtna gränserna (dessa gränser utökas ju under dessa dagar).

 

hurgickdet

 

Efter att ha återinfört ägg, koffein och kakao igen bestämde jag mig för att börja med mjölk i kaffet igen. Tyvärr tror jag att mjölken är en stor bov i mitt liv, jag började få liknande symtom som innan jag startade projektet “Laga läckande tarm” och då har jag bara haft en liten mängd mjölk varje dag (0,5 dl) i kaffet.

 

kaffe_105537211

 

Jag har testat vin och sherry igen, men känner att jag inte mår speciellt bra av det, så det kanske blir ett glas vin varannan vecka eller så. Men det gör mig inte så mycket just nu.

Därefter testade jag cashewnötter och det gick inte heller så bra. Vidare har jag testat yoghurt med samma negativa resultat.

 

????????????????????????????????????

 

Som du märker har jag inte följt ordning ovan och det är bara för att jag har försökt få min kosthållning att fungera i en vanlig vardag. Tanken är ju att jag ska skapa en kosthållning som fungerar på sikt för mig och familjen. Jag har anpassat i vilken ordning jag har återinfört livsmedel efter hur mitt schema har sett ut.

Övriga grupper har jag valt att inte introducera ännu, eftersom jag märker att jag mådde mycket bättre förra månaden än vad jag gör nu och jag ser ingen anledning till att åter introducera livsmedel som skulle kunna skapa inflammation i min kropp.

Så efter 90 dagar äter jag precis som jag gjorde under min strikta kosthållning med följande tillägg: ägg, koffein och kakao. Jag håller heller inte längre en 100% strikt kosthållning utan 90/10, där jag tillåter mig att “fuska” (vin, nötter, mjölk etc) 10% av tiden och övrig tid följer jag den kosthållning som funkar för mig.

Så är jag nöjd med resultatet? Både ja och nej. Jag känner att jag har fått en nystart, mer energi och att jag mår bättre, men jag känner också att jag kanske bara har släckt den värsta elden i magen och att glöden finns kvar och ligger där och pyr, redo att flamma upp närsomhelst. Jag har alltså inte lyckats laga min läckande tarm med enbart att ändra min kosthållning. Det kan vara som så att jag måste ge mig själv mer tid! 90 dagar är väldigt kort tid. Om jag fortsätter äta som jag gör nu kommer jag garanterat sakta men säkert att laga min läckande tarm.

 

17788644-6EjJw

 

Jag hade redan innan projektet startade bestämt mig för att också testa med kosttillskott under en tid för att se om det är värt pengarna och om det fungerar. Detta skulle ske efter jag testat att “bara” ändra på kosten. Från första början hade jag tänkt mig att det skulle bli efter sommaren, då varje förändring man gör tar energi innan man får ny energi och jag har väldigt mycket på min agenda nu under våren. Jag har ändå bestämt mig för att köra på med samma kosthållning som jag har nu och dessutom ta speciella kosttillskott för att laga min läckande tarm redan nu med start imorgon (dag 91-framåt).

Jag kommer att fortsätta använda mig av alla mina nya, goda och inspirerande recept från dag 1-30. Det känns superskönt att jag startade detta projekt, för jag behövde det verkligen! Det behövs oftast 3 veckor för att ändra på något och skaffa nya vanor. Nu känns det naturligt att äta som jag gör och jag och familjen ser fram emot varje måltid på ett helt nytt sätt jämfört med förut. Och jag mår ju så mycket bättre, även om jag såklart önskar att jag skulle kunna äta vad som helst när som helst!

Så nästa mål blir att försöka släcka glöden (få bort så mycket inflammation som möjligt) med hjälp av strikt kosthållning tillsammans med kosttillskott. Jag kommer beskriva mer om detta i min nästa artikel (Laga läckande tarm: Dag 91-framåt; upplägg, diet, livsstil och kosttillskott). Projektet pågår fortfarande och planeras fortsätta under hela våren.

Bakgrundsfakta till projektet återfinns i min senaste artikelserie:

tarmen

 

fragande_gubbe-300x488

 

 

cartoonfatmanfeast1-1306-x-918

 

tummy1

 

På återseende snart!  

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *