Laga läckande tarm: Dag 1-30, utvärdering

Hur har mitt projekt “Laga läckande tarm” gått egentligen? Detta är min utvärdering av “Laga läckande tarm: Dag 1-30 (4 jan-3 feb)”.

 

storyNaseUsluge

 

Innan projektet startade skrev jag bland annat:

“Det kommer först att bli 30 strikta dagar, då mitt fokus kommer vara att äta mat som är näringsrik samtidigt som den är antiinflammatorisk. Detta innebär bland annat att soja, mjölkprodukter, ägg, koffein och nötter kommer att elimineras ur kosten för att sedan en efter en testas och återinföras igen under februari, men bara om min kropp tillåter. Målet är att försöka förstå vilken/vilka av de eliminerade produkterna som inte fungerar för just mig, dvs att försöka förstå vad det är som ger mig inflammation och en läckande tarm. Beskrivning i detalj av denna metod kommer i en senare bloggpost.”

Mina personliga mål med detta projekt är att börja må bättre och få mer energi, ge kroppen en paus från allt den inte borde få i sig samtidigt som jag ger mig själv en nystart. Jag vill också känna mer inspiration när jag kliver in i köket för att laga mat.”

“Min ambition är att skapa en meny som är enkel att följa och som även barn, klockan och plånboken uppskattar.

“Jag kommer att genomföra detta projekt öppet och dela med mig av recept och erfarenheter på vägen – mer om mina tankar vad detta kan eller ska leda till i en senare bloggpost”.

“Jag kommer att hålla dig uppdaterad flera gånger i veckan på hur det går”.

“Jag vill testa hur stor förändring jag kommer att märka av genom att bara ändra kosten utan att köpa en massa kosttillskott”.

“Under tiden som projektet: “Laga en läckande tarm” genomförs kommer du att förstå mer varför och hur jag jobbar med att bygga upp hälsa inifrån och ut”.

 

meny3

 

Ni som har följt mig under projektets gång har dag för dag kunnat se exakt vad jag har stoppat i mig under en månads tid. Jag har varit väldigt ambitiös och kan villigt erkänna att jag inte fuskat en enda gång! Det har varit mycket protein och fett tillsammans med grönsaker, frukt och bär. Inget socker, ingen skräpmat, inget koffein! I princip allt jag ätit har varit ekologiskt och jag har valt mina råvaror med omsorg. Under dag 1-30 eliminerade jag följande ur min kost:

 1. Spannmål (har redan varit glutenfri i över 3,5 år, så ganska enkelt)
 2. Nötter
 3. Mjölkprodukter
 4. Stärkelse (potatis och ris)
 5. Samtliga vegetariska oljor förutom Avokado- och Olivolja
 6. Sojaprodukter
 7. Nightshades (såsom tomater och paprika)
 8. Ägg
 9. Kakao
 10. Alkohol
 11. Tobak (är fri från tobak, så väldigt enkelt!)
 12. Baljväxter (såsom ärtor, bönor och linser)
 13. Koffein
 14. Socker

Trots att jag eliminerat så många olika råvaror och livsmedel har jag lyckats skapa en meny som är både varierande, spännande att tillaga och äta, samt mycket god!

Det första som hände när jag startade projektet var att jag fick grymt ont i magen! Inte riktigt som jag planerat så klart. Efter några dagar stod det klart att det var kokosprodukter jag reagerade på och när jag tog bort dessa också blev det mycket bättre.

 

CTtX_Z1UEAEZDp4

 

Jag märkte också ganska tidigt att det krävdes mycket planering för att få kosthållningen att fungera rent praktiskt. Det gällde hela tiden att ligga steget före och veta när, var och hur maten skulle förberedas. Många av de rätter jag valde att laga var helt nya för mig och familjen. Det blev några riktiga floppar, men i övrigt är mitt projekt “Laga läckande tarm” mycket uppskattat av familjen, så länge de får äta ris, glutenfri pasta, potatis alternativt glutenfritt bröd till maten.

Jag insåg också efter några dagar att det inte gick att laga frukost, lunch och middag på en och samma dag. Så det blev frukost smoothies av olika slag varje morgon, sedan uppvärmd mat från dagen innan till lunch och något nytt och spännande till middag varje dag. Jag lagade många portioner till middag, så att det skulle räcka till allas matlådor dagens efter.

2894fef67a6843d2775aa5f51a4d3e94

Jag kan inte riktigt säkert utvärdera huruvida det blivit dyrare eller billigare att följa denna strikta kosthållning. Vi åt redan innan projektet startade mycket bra, glutenfri ekologisk mat. Eftersom jag lagat all mat själv denna månaden minskade ju kostnaderna för att äta ute samtidigt som kostnaderna i mataffärerna ökade. Så jag skulle tro att det blir ungefär plus minus noll.

 

Svenska+kronor+460x220

 

Mina personliga mål med projektet har uppfyllts! Jag känner att jag har fått en nystart, mer energi och att jag mår bättre. Jag önskar dock att jag inte behövde stå i köket 7 dagar i veckan…Jag har kommit mycket långt med återuppbyggnaden av min hälsa på kort tid (30 dagar är kort tid) genom att “bara” lägga om kosten. När det gäller återuppbyggnaden av hälsa så måste man komma ihåg att vi alla har olika startpunkt och målsättningen kan också variera.

ok1

Jag har uppdaterat hemsidan dagligen under en månads tid. Detta var extremt tidskrävande, men jag kommer att använda mig av materialet framöver i mitt jobb som coach och jag hoppas att recepten och projektet i sig kommer att ge fler personer inspiration att göra detsamma som jag gjort (och fortfarande gör). Och jag hoppas också att det är enklare att förstå hur jag jobbar och vad jag jobbar med efter att ha följt mig i detta projekt. Jag vill att alla ska förstå att det går att bygga upp sin hälsa inifrån och ut. Det är ett av mina största mål i mitt arbete som coach! Och jag vill att alla ska veta att det finns hjälp att få när man inte riktigt vet i vilken ände man ska starta!

Bakgrundsfakta till projektet återfinns i min senaste artikelserie:

tarmen

 

fragande_gubbe-300x488

 

cartoonfatmanfeast1-1306-x-918

 

 

tummy1

 

Under dag 31-60 av projektet: “Laga läckande tarm” kommer jag att återinföra en stor del av de eliminerade råvarorna. Hur det kommer att gå till och hur jag kommer att reagera på det får du läsa mer om i min nästa uppdatering.

Projektet pågår fortfarande och planeras fortsätta under hela våren.

På återseende snart!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *