Varför har jag en läckande tarm (leaky gut)?

Vi människor konsumerar mellan 3-7 ton mat under vår livstid! En del av den mat som du stoppar i dig är inte särskilt bra för dig, vilket du säkert redan vet. Men är det bara maten som kan ge upphov till en läckande tarm?

 

cartoonfatmanfeast1-1306-x-918

 

Detta är del 3 av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). I denna artikelserie kommer jag bland annat att svara på frågorna:

“Vad är en läckande tarm?” (del 1),

“Har jag en läckande tarm?” (del 2),

“Varför har jag en läckande tarm?” (del 3),

“Hur lagar jag min läckande tarm?” (del 4).

Det tar oftast lång tid innan du får en läckande tarm och det är flera olika faktorer som påverkar din maghälsa. Men du kan också få en läckande tarm efter ett trauma såsom en operation, olycka, skada eller en psykisk påfrestande situation t ex efter ett missfall eller en abort.

fundersam-57872283-153978101

Jag kommer att gå igenom de nyckelfaktorer som jag tycker är viktigast. En del faktorer beskriver jag mer djupgående, andra lämnar jag mer öppna till eget filosoferande och egen efterforskning.

 

key

 

Eftersom det är vanligast att magtarmkanalen bryts ner under en längre tid kommer jag att fokusera på vad det kan vara som gör att din tarm börjar läcka. Vad det är som utlöser att det öppnas dörrar mellan magen och resten av kroppen? Vad det är som bryter ner dessa, från början, så tajta förbindelser, vilka kan ses som dörrar mellan våra celler. Varför bryts dessa dörrar ner alternativt öppnas vid olika tillfällen?

 

leaky-gut-syndrome

 

I de allra flesta fall är det en mängd olika saker som gör att din hälsa till slut inte är vad du skulle önska att den vore. Föreställ dig att din maghälsa är som ett badkar. Det finns saker som fyller på med vatten och andra saker som tömmer ut vatten ur ditt badkar. Föreställ dig att vattennivån är genomsläppligheten i din tarm. När du har en hög vattennivå, läcker din tarm mer. Vid något tillfälle blir det översvämning och du börjar få något eller några av de symtom jag beskrev i “Har jag en läckande tarm?” (del 2).

 

badkar

 

Ett annat sätt att se på det är att du kanske har 6 riskfaktorer för att få en läckande tarm och du har inga symtom, av någon anledning adderas ytterligare en riskfaktor och då svämmar ditt badkar över och du får symtom. Oftast händer detta inte över en natt utan kan pågå under en lång tid.

Jag tänkte dela in de riskfaktorer som kan ge en läckande tarm i tre huvudgrupper för att du ska få ytterligare förståelse varför du har drabbats av en läckande tarm:

gubbe_negativ

 1. Medicinsk historia

 2. Kost

 3. Livsstil

pusselbitar

 1. Medicinsk historia

 • Hur ser din medicinska historia ut? Äter du någon medicin eller har du ätit någon medicin under någon längre tid? Antiinflammatoriska mediciner (ipren etc), antibiotika, syradämpande mediciner och steroider är exempel på mediciner som kan bidra till en läckande tarm.
 • Har du genomgått någon/några större operationer?
 • Har du några amalgamfyllningar?
 • Har du drabbats av någon olycka som påverkat din kropp, hjärna eller hud?
 • Har du behandlats med kemoterapi eller strålning?
 • Är du född med kejsarsnitt?
 • Har du en bakteriell infektion eller en parasit i tjocktarmen? Har du bakteriell överväxt i tunntarmen? Lider du av svamp? Om din balans mellan virus, bakterier och parasiter i magen inte är 100% kan du drabbas av läckande tarm. Zonulin är en av nycklarna till att dörrarna öppnas, att det inte längre finns några tajta förbindelser, att du får en läckande tarm. SIBO (Small intestinal bacterial overgrowth) utlöser zonulin, preics lika mycket som gluten. Varning, varning!! Jag återkommer till gluten under punkt 2 som handlar om kost. LPS (lipopolysackarider) är biprodukter som producerats av bakterier. Dessa kan också orsaka läckande tarm.
 • Har du någon hormon-obalans, lider av PMS, är i klimakteriet, har lågt testosteronvärde, avsaknad av alternativt lågt sköldkörtelhormon, då är du också i riskzonen för läckande tarm.

8558513_L_123rf

 1. Kost

 • Inflammation och läckande tarm går hand i hand. Om du har inflammation i magen så har du en läckande tarm och om du har en läckande tarm har du en inflammation i magen. Inflammation kan du t ex få av maten du äter.
 • Vete, korn och råg innehåller ett toxisk prolamin (en typ av protein) som heter gliadin, vilket är riktigt svårt för kroppen att bryta ner. Gliadin kan orsaka mycket skada på tunntarmens väggar. När man har partiklar med gliadin i tunntarmen, släpps zonulin löst och triggar inflammation. När zonulin ökar, ökar risken för läckande tarm. Dörrar öppnas och de lämnas vidöppna. Gliadin är också förprogrammerad att öka zonulin nivåerna särskilt hos människor med ett genetisk anlag till celiaki.  
 • Socker är en riskfaktor. Socker göder bakteriell överväxt i tunntarmen, vilket i sin tur kan ge en läckande tarm.
 • Förhållandet mellan omega 6 och omega 3 är viktigt. Om detta förhållande är helt ur balans, triggas inflammation och således ökar risken för läckande tarm.
 • Att äta icke ekologisk mat kan också få kroppen ur balans och på sikt ge dig en läckande tarm, eftersom immunförsvaret hela tiden måste ta hand om de toxiner som kommer tillsammans med maten samt att inflammation triggas i kroppen.
 • Vitamin eller näringsämnesbrist, framförallt A-vitamin, Magnesium, Zink, D-vitamin och kalcium är vanligt om du har en läckande tarm.

junkfood

Du är inte bara vad du äter utan vad du absorberar från din kost.

 1. Livsstil

 • Sömnbrist, detta gäller både dålig kvalitet och låg kvantitet kan ge dig en läckande tarm.
 • Alkoholkonsumtion. Om du dricker för mycket eller för ofta är du i riskzonen för läckande tarm.
 • Kronisk stress påverkar dig mer än du tror och är också en riskfaktor för läckande tarm.
 • Hur väl fungerar din lever? Hur bra är din kropp på att göra sig av med skräp varje dag, att avgifta din kropp och arbeta tillsammans med ditt cirkulationssystem, lymfsystem och din hud? Leverns välmående är beroende av faktorer såsom alkoholkonsumption, medicinintag, kosthållning, kroniska infektioner etc.

 

soffpotatis

 

Jag har fått frågan: Har  inte alla en läckande tarm? flera gånger sedan jag började skriva om det här och mitt svar är att det är vanligare än vi tror, men alla har inte en läckande tarm. Många lyckas hålla vattennivån i badkaret på en bra nivå, dvs du äter en bra kost, du rör på dig, sover som du ska och lever det liv du verkligen vill leva och du har sluppit undan traumatiska upplevelser. Men om det händer något i ditt liv som ger dig mer stress och som får dig ur balans eller om du råkar ut för något trauma, då kan du också få en läckande tarm. Det är oftast den sista droppen som får bägaren att rinna över.

 

sistadroppen

 

Så vad kan du själv göra för bägaren inte ska rinna över? För att du inte ska få översvämning i ditt badkar? I nästa del kommer jag att gå igenom hur jag som holistisk livsstilscoach angriper problemet. Du som följt mig sedan dag 1“Månadens projekt: Laga läckande tarm” har förhoppningsvis redan förstått att det finns en hel del att göra genom att äta en väl genomtänkt kost. Men det är bara en del av kakan. I del 4 Hur lagar jag min läckande tarm?” kommer jag att djupdyka mer i de tekniker som verkligen fungerar!

På återseende snart!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *