Har jag en läckande tarm (leaky gut)?

Ca 70% av alla som har en läckande tarm har magrelaterade problem. Det betyder att 30% har symtom som inte är direkt relaterade till magen. Har du ett eller flera av de symtom eller åkommor som beskrivs nedan har du med stor sannolikhet en läckande tarm! Men misströsta inte! Det finns mycket du kan göra för att laga din läckande tarm!

fragande_gubbe-300x488

 

Detta är del 2 av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). I denna artikelserie kommer jag bland annat att svara på frågorna:

“Vad är en läckande tarm?” (del 1),

“Har jag en läckande tarm?” (del 2),

“Varför har jag en läckande tarm?” (del 3),

“Hur lagar jag min läckande tarm?” (del 4).

Vanliga magåkommor idag är IBS (känslig tarm), IBD (inflammatorisk tarmsjukdom), ulcerös kolit, samtliga matallergier, kronisk förstoppning eller diarre, gasig eller uppsvullen mage, sura uppstötningar, rapningar, matsmältningsbesvär etc. Alla är varningslampor för att du har en läckande tarm.

 

6bf2cd4d522bcb1ac3b75f665606d48e

 

Därefter har vi alla automimmuna sjukdomar. Vid en automimmun reaktion, agerar antikroppar och immunceller som att de är soldater, vilka besitter kroppens egna friska vävnader av misstag och dessutom attackerar dessa. Detta kan ske precis varsomhelst i kroppen, i dina muskler, leder, mage, hjärna, lever, sköldkörtel etc. En autoimmun reaktion är helt enkelt en attack av friska vävnader i din kropp.

 

ThinkstockPhotos-487790008-850x444

 

Om du har en autoimmun sjukdom, så har du med största sannolikhet också en läckande tarm. Vanliga autoimmuna sjukdomar är Hashimotos sjukdom, Graves sjukdom, ledgångsreumatism, Sjögrens syndrom, Celiaki, MS (multipel skleros) och Typ I Diabetes.  

Generella hudproblem kan vara relaterade till läckande tarm. Hud som kliar, torr hud, eksem, utslag av olika slag, nässelutslag, akne och psoriasis är alla varningslampor.

Hur magens välmående påverkar hjärnans funktionalitet är ett annat område där vi ser en koppling till läckande tarm. Chris Kresser beskriver i en av hans artiklar hur depression kan vara orsakad och utlöst av inflammation, vilken är producerad på godtycklig plats i kroppen, vanligtvis i magen. Inflammatoriska cytokiner tar sig genom blodet, hjärnbarriären och dämpar sedan aktiviteten i den främre delen av hjärnans pannlob, vilket ger alla de symtom som vi förknippar med depression. Inflammation och läckande tarm går hand i hand.  Kronisk huvudvärk, mental trötthet, oro och ångest eller ADHD är alla varningslampor i denna kategori.

 

depression-title-image_tcm7-188201

 

Andra varningslampor kan vara om du har säsongsbunden allergi, kronisk trötthet, mår allmänt dåligt, låg libido, svårt att gå upp alternativt ner i vikt, ont i muskler och leder, lider av PMS och/eller endometrios.

depression-week-image-300x300-300x300

Läckande tarm kan vara en underliggande orsak till att du har de symtom du har, till att du mår som du mår. Men återigen misströsta inte! Det finns mycket du kan göra för att laga din läckande tarm!

I nästa artikel kommer jag att beskriva vad som utlöser läckande tarm, vad som är de bakomliggande orsakerna och i artikeln därefter kommer jag att gå igenom vad du kan göra för att laga din läckande tarm.

 

happy_gladaFonster-312x280

På återseende snart!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *