Vad är en läckande tarm (leaky gut)?

Det är framförallt fem olika hälsotillstånd som människor i västvärlden beklagar sig mest över just nu; magproblem, övervikt, trötthet, depression, låg sexdrift och/eller PMS. Tänk om dessa hälsotillstånd skulle kunna botas! Så mycket bättre många av oss skulle må då!

 

seriekanslor
Detta är min första artikel av 4 som handlar om läckande tarm (leaky gut). Jag kommer bland annat att svara på frågorna:

“Vad är en läckande tarm?” (del 1),

“Har jag en läckande tarm?” (del 2),

“Varför har jag en läckande tarm?” (del 3),

“Hur lagar jag min läckande tarm?” (del 4).

blogg

Hippocrates sa redan 460 före Kristus att alla sjukdomar börjar i magen samt att dålig matsmältning är roten till allt ont. I nutid vann Elie Metchnikoff nobelpriset i medicin för hans arbete med miljön i tarmen och betydelsen av en frisk tarm för att bevara vår hälsa. Han konstaterade att död börjar i tarmen.

Magen är väldigt centralt placerad i vår kropp och många kallar magen för vår andra hjärna. 95 % av kroppens serotonin, som många av oss anser vara en hjärnkemikalie, återfinns i magen, inte i hjärnan. Och det finns mer än 100 miljoner nervceller i människans tarmar. Det är lika många som det finns i vår ryggrad. 70-80 % av kroppens immunförsvar finns i magen. Vår mage är så grymt viktig!

tummy1

Och tyvärr oftast förbisedd när det gäller västvärldens medicin. Vi är så bra på att behandla olika symptom och så otroligt dåliga på att hitta orsaken bakom symtomen. Hippocrates och Elie Metchnikoff kunskap har sopats under mattan alltför länge nu och jag tror att vi måste börja se människan som en hel organism, där varje del är viktig och hör ihop på ett eller annat sätt. Tänk om våra topp 5 hälsotillstånd skulle kunna botas om man började att titta på magens välmående?  

Den sammanhängande kanalen som går från munhålan till ändtarmsöppningen brukar kallas mag-tarmkanalen och den är ungefär sju meter lång. Mag-tarmkanalens viktigaste uppgift är att sköta matsmältningen. Här sönderdelas maten, bryts ner och transporteras. Vatten, näringsämnen och salter tas upp från födan på vägen och resterna gör sig kroppen av med i form av avföring. Ett magiskt samspel inne i vår kropp sker utan att vi behöver tänka så mycket på det. Detta magiska samspel är fantastiskt när det funkar som det ska.

Tarmsystem-180x300

 

Tunntarmen är kraftigt veckad och försedd med små utskott, så kallat tarmludd (villis), för att den yta som suger upp näringsämnena ska bli större. På ytan har tarmluddet ett lager tarmceller, som tar upp näring. Dessa tarmceller har i sin tur egna utskott på ytan. Tunntarmens totala yta har beräknats vara ungefär 250 kvadratmeter, det vill säga lika stor som en tennisbana.

tarmen

 

Om man har en läckande tarm (leaky gut) läcker ämnen och molekyler som egentligen inte skulle finnas utanför tarmen ut i kroppen och dessa molekyler kan orsaka massvis med problem om de släpps fria i blodet. När gifter, bakterier och matpartiklar kommer ut i ditt blod, så kan de ge sig ut på sin egen resa och orsaka problem precis var som helst i din kropp.

leaky-gut-syndrome

Vårt immunförsvar tycker inte om att ha dessa okända molekyler i blodet. Det blir en reaktion som kan ses som ett krig mellan kroppens eget immunförsvar och de okända molekylerna som letat sig ut. När immunförsvaret dödar dessa molekyler kan det också attackera andra delar av kroppen och du kan få alla möjliga symptom långt bort från din mag-tarm kanal. De kan skapa problem i leder, hjärna, hud, i stort sett överallt.

stick-man-144990_640

Magen har en enorm påverkan på hjärnan. Läckande tarm och inflammation går hand i hand. Magens välmående spelar också en stor roll för att du ska kunna hålla en optimal vikt samt hur väl din ämnesomsättning bränner och förvarar fett. Det finns också en korrelation mellan din mage och din hud. Och såklart också mellan mage och immunförsvar. Jag skrev innan att en läckande tarm skapar ett krig mellan vårt immunförsvar och angriparna. Det är inte bra att ha ett immunförsvar som går på högtryck hela tiden! Dr. Fasano visade i sin forskning att man kan inte ha en autoimmun sjukdom om man inte först har en läckande tarm.

Förhoppningsvis förstår du nu vilken påverkan magens välmående har till alla delar av din kropp. Och om du har en läckande tarm kan du ha symptom precis varsomhelst i kroppen, det behöver alltså inte bara vara i magen.

Nu kanske du börjar fundera på om du möjligtvis har en läckande tarm? I nästa artikel kommer jag att beskriva de symtom som förekommer i samband med en läckande tarm mer detaljerat.

På återseende snart!

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *