Laga läckande tarm: Dag 26 och 27

En tuff helg. Det är helt klart lättast att hålla denna mathållning när barnen är i skolan resp på dagis. Att stå och steka pannkakor till dem, utan att få äta dem själv är ingen önskedröm, men en helgtradition…Så jag kämpar på. Och jag vet att jag redan nått några av mina mål, vilket känns väldigt motiverande. Jag visste att det skulle komma tuffare dagar, men var inte riktigt beredd på att de skulle komma just nu.


Frukost

BlåbärsSmoothie


Mellis

Äpple, banan, russin


Lunch

Ugnsbakad lax med basilika och avokadotäcke


Mellis

Äpple, ananas, jordgubbar


Middag

Torsk i ugn med apelsin och myntasås

Ingredienser

6 st torskfileér

Salt och peppar

1 dl färsk mynta

1 st apelsin

0,5 tsk havssalt

0,5 st lime

ev en liten bit schalottenlök

Instruktioner

Stoppa in fisken i ugnen i 175 grader ca 15-20 minuter. Kör mynta, apelsin, salt, juice från 0,5 st lime och ev löken i en mixer. Servera torsken med såsen. Enjoy!

DSC_0499

Inte jätteimponerad av denna måltid eftersom jag hade tagit 2 st schalottenlökar i såsen och de tog definitivt överhanden. Nästa gång kommer jag göra denna måltid utan lök. Men det är en smaksak. Mynta och apelsin passade bra med torsken.



Dag 27

Frukost

Exotisk Smoothie


Mellis

Banan, russin


Lunch

Torsk i ugn med apelsin och myntasås (se ovan)


Mellis

Torkad frukt


Middag

Tjälknul med morötter och tranbärssås 

Ingredienser

1,5 kg fryst nötkött

Kryddad saltlag

1 l vatten

1 dl salt

1 tsk socker

0,5 tsk svartpeppar

1 st lagerblad

Instruktioner

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnsfast form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen på 75 grader. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar.

När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.

Koka lagen 3-4 min. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en gryta. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, lägg på locket och ställ kallt ca 5 timmar. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor. Enjoy!

DSC_0500

Det  var gott med en riktig klassiker! Smörkokta morötter och tranbärssås passade perfekt som tillbehör. Måltiden gick hem hos hela familjen. Kryss i taket!!


Kvällsfika

Banan och jordgubbar


På återseende imorgon!


De senaste inläggen:

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *