Laga läckande tarm: Dag 22

Ytterligare en vab-dag, denna gången med äldsta dottern…Idag har jag gjort Kalechips och Honungskanderad ingefära samt Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås. Det är kul att testa på nya skapelser, särskilt nu när jag prioriterat upp min tid i köket. Istället för att försöka göra maten så snabbt som möjligt, njuter jag av alla dofter, färger och smaker. När spenderade du lyxig tid i köket senast?


Frukost

Hallon Smoothie 


Mellis

Blåbär

Kalechips

Ingredienser

1 liter löst packad kale (mitten bortskuren, dvs bara de tunna delarna används)

1 msk avokadoolja

En nypa salt

Instruktioner

Skär borta den hårda delen i mitten och dela kalen i chipsstora bitar. Tvätta kalen och låt torka. Detta moment är viktigt. Om kalen är blöt, blir det inga krispiga chips.

DSC_0459

Lägg i en ugnsfast form, häll på oljan och blanda ordentligt, se till att oljan fördelas jämt. Salta lätt. Sätt in i ugnen, 135 grader 45-60 min. Ätes direkt annars blir de mjuka. Enjoy!

DSC_0465

 


Lunch

Kalkon Kåldolmar


Mellis

Jordgubbar

Ingefärahonung och honungskanderad ingefära

Ingredienser

200 gr färsk ingefära

5 dl vatten

3 dl honung

Instruktioner

Skala och skär ingefäran i så tunna bitar som möjligt.

DSC_0460

DSC_0461

Koka ingefära i vattnet i ca 45 minuter med locket på. Koka sedan utan lock i ytterligare 15 minuter.

DSC_0463

Häll av vattnet, men låt 0,75 dl vara kvar i grytan tillsammans med ingefäran. Tillsätt honungen, låt koka utan lock på låg värme i ca 30 minuter. Häll över i en glasburk. Låt kallna. Förvara i kylskåp. Enjoy!

DSC_0477

DSC_0476

Jag älskar ingefära och dess positiva effekter. Här räcker det med en liten sked eller en liten bit ingefära eftersom det verkligen är en koncentrerad ingefärasmak. Gott att ha i te eller att snacka på!


Middag

Bacon-Äpple Kanonburgare med tranbärsås

 

Tranbärssås

Ingredienser

5 dl färska eller frusna tranbär

1 dl lönnsirap

0,5 dl vatten

Instruktioner

Låt tranbär, lönnsirap och vatten koka upp i en gryta.

DSC_0462

Låt koka utan lock i ca 12 min, tills alla tranbären gått sönder.

DSC_0464

Låt kallna och ställ in i kylskåp minst en timme innan servering. Enjoy!

Bacon-Äpple Kanonburgare

Ingredienser

800 gr kalkon eller kycklingfärs

1 pkt bacon

1 st stort äpple

1  st rödlök

2 tsk färsk rosmarin

0,5 tsk havssalt

Instruktioner

Stek bacon tills krispigt, låt svalna på hushållspapper, klipp i små bitar. Skär äpplet och löken i små bitar. Stek först löken mjuk, tillsätt sedan äpplet. Stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt bacon, rosmarin och salt. Blanda väl. Låt blandningen svalna.

DSC_0466

Blanda sedan väl med färsen. Forma hamburgare och stek ca 10 min per sida. Enjoy!

DSC_0472
Äldsta dottern döpte om dessa burgare till Kanonburgare istället för Kalkonburgare…Jag åt mina burgare med sallad. Barnen åt dem med bröd. Hade jag inte gömt undan ett gäng så hade mannen garanterat slukat alla. En hit med andra ord! Jag älskade tranbärssåsen, påminner mig om lingonsylt…och det skulle jag kunna äta till allt!

 


På återseende imorgon!


De senaste inläggen:

 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *