Laga läckande tarm: Dag 1

Det har varit en intressant dag. Att gå från att småäta julmat och kakor/godis till att strikt börja följa en kosthållning, där bara de bästa näringsrika och antiinflammatoriska ingredienser ingår. Omställningen kommer garanterat att ta några dagar att acceptera, även då jag förberett mig mentalt i flera veckor. I den omställnningen ingår även att verkligen planera maten, inhandla och förbereda. Det kommer inte att fungera att kasta ihop något godtyckligt en halvtimme innan maten förväntas stå på bordet. Men det betyder dock inte att maten kommer att ta väldigt lång tid att förbereda, det krävs bara lite extra planering jämfört med tidigare.


Frukost

Jag började dagen med örtbiffar och stekt baby spenat. Biffarna förberedde jag redan igår så dessa värmde jag bara upp i stekpannan tillsammans med baby spenaten. Att äta lagad mat till frukost är inget jag är van vid. Biffarna doftade ljuvligt och det var faktiskt väldigt gott, även då det var tidig morgon. Dessvärre hade jag kaffeabstinens redan efter frukosten och därför bestämde jag mig för att ta en tidig kopp espresso. Jag hade ingen lust att gå med huvudvärk hela dagen.

Örtbiffar

Ingredienser

1 kg köttfärs av hög kvalitet

2 msk färsk rosmarin

2 msk färsk timjan

2 msk färsk oregano

1 tsk havssalt

1 msk kokosolja

Instruktioner

Blanda ihop köttfärs, salt och de färska örterna i en bunke.

DSC_0278

Forma till biffar och stek dem 5-8 min per sida i kokosoljan. De ska vara genomstekta. Enjoy!

DSC_0279


 

Som mellis idag åt jag äpplen och morötter. Enkelt att packa med i väskan.


Lunch

Lunchen tog ca en timme att tillaga och jag önskade innerligt när jag stod i köket att jag fixat med det igår, så att det bara hade varit att värma idag. Jag var tokhungrig innan det var klart i ugnen.

Kalkon Kåldolmar

Ingredienser

1 kg kalkonfärs

2 morötter

12 kålblad

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmeja

1,5 dl färsk koriander

salt och peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten och lägg i kålbladen i ca 1 minut så att de blir mjuka.

DSC_0281

Kör morötter, lök, vitlök och koriander i en mixer (alternativt finhacka för hand). Blanda grönsaker med färsen och gurkmejan. Tillsätt salt och peppar. Stoppa lite av blandningen i varje kålblad och rulla ihop. Lägg i ugnsfast form med öppningen neråt. Häll på lite vatten och ställ in i ugnen i ca 30 min. Enjoy!

DSC_0284

Smaken var kanon, men konsistensen var sisådär. Nästa gång ska jag ha mer vatten när jag tillagar.


 

Huvudvärk igen. Ytterligare en espresso. Hjälpte dock inte så mycket. Mådde inte särskilt bra på eftermiddagen. Trött och ont i magen/ryggen.


Middag

Middagen var uppskattad av alla och min huvudvärk började äntligen ge med sig.

Fläskfilé i ugn med honung och vitlök

Ingredienser

Ca 800 gr fläskfilé

1,5 dl honung

5 vitlöksklyftor

2 tsk havssalt

Instruktioner

Sätt ugnen på 190 grader. Bryn fläskfilén hel i en stekpanna. Lägg den sedan i en ugnfast form. Pressa vitlök över och strö på salt. Häll honungen på fläskfilén. Stoppa i en kött termometer, ställ in fläskfilén i ugnen. När termometern visar 70 grader är det klart. Häll över såsen som bildats. Låt stå i ca 5 min innan den skärs upp. Enjoy!

DSC_0289

Otroligt lättlagat. Jag serverade min fläskfilé med ugnsstekt sparris och vårlök samt stekt baby spenat. Mycket gott!


 

Imorgon ska jag dra ner på kaffet till en kopp. Sedan får jag klara mig utan kaffe i 30 dagar!

På återseende imorgon!


De senaste inläggen:

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *