Vardagsflow i Ekorrhjulet

Jag skriver in ordet ”flow” i google translate, men finner ingen bra översättning. Flöde, flod, utflöde…Nja, för mig betyder ordet mer att hitta ett tempo, ett innehåll, en energinivå som ger mig en känsla av balans och välmående. Varje dag har jag som mål att vara ett med den känslan. Vissa dagar flyter allt bara på och det känns så förbaskat bra, dessa dagar behöver jag inte ens fundera på om jag borde göra något annorlunda, dessa dagar flyter jag bara med. Jag behöver inte leta, för känslan finns där hela tiden. Jag är i balans. Jag upplever vardagsflow i ekorrhjulet.

glad (1)

Sedan finns dagar när den känslan inte infinner sig överhuvudtaget. Jag stressar med att få färdigt frukosten till alla barnen, gröten hamnar på golvet, diskmaskinen har inte tvättat rent och jag får stå och handdiska alla matlådor, någon klagar på innehållet, någon vill ha hjälp med påklädning, någon annan berättar en rolig historia och jag uppfattar inte poängen. På väg ut genom dörren inser jag att minstingen har en bajsblöja som måste bytas. De stora står och stampar och vill till skolan. Jag hör en avlägsen skolklocka ringa in första gången.

Vi kommer på något konstigt sätt ändå i tid och barnen vinkar glatt hejdå. Jag packar bilen för att skjutsa iväg minstingen till dagis och för att själv ta mig till kontoret. Fastnar i bilkö. Det är aldrig kö i den riktningen jag kör i vanliga fall. Men idag är det kö. Minstingen tröttnar på att sitta i bilen, kastar alla leksakerna på golvet och börjar skrika istället. Jag försöker andas och tänker att snart är vi framme.

lillamy

På något konstigt sätt hinner vi i tid. Vi säger hej till fröken precis klockan 9. Jag vinkar hejdå till barn nr 3 och det är äntligen dags att smaka på teet som jag förberedde för 1.5 timme sedan. Jag är van att dricka kallt te nuförtiden. Teet smakar bra och jag väntar på att datorn sakta men säkert ska vakna upp till en ny dag. På kontoret är det lugnt, men min puls är alldeles för hög. Tänk om jag stigit upp 10 minuter tidigare, eller om min man inte varit bortrest, då hade jag förmodligen sluppit stressa och allt hade kanske flutit på lite bättre, tänker jag när jag summerar ihop första delen av min dag.

Oftast tänker jag på hur allt flyter på (eller snarare hur allt inte flyter på) när jag sitter på El Camino Real på väg till gymnastiken med O på eftermiddagarna. För er som inte känner till El Camino Real kan jag berätta att det är en väg med många filer, dock ingen motorväg, utan en väg med rödljus i varje korsning. För att ta oss till gymnastiken behöver vi passera 15 rödljus. Oftast är det rött i 13 av dem. Oftast har någon tryckt in knappen så att de kan gå över vägen också, då tar det såklart längre tid för oss i bilen att få grönt. En dag med någorlunda flyt i rödljusen tar resan 16 minuter enkel väg, andra dagar kanske 23 minuter. Det låter som att det inte är så stor tidsskillnad, men känslan jag har bakom ratten när jag har flyt i rödljusen är den stora skillnaden. Vi brukar jubla när vi får grönt i sista rödljuset. Glädjen sprider sig i bilen. Och alla sjunger med i ”Våran Lillebror” som ljuder ut ur högtalarna.

 

rodljus

 

Jag tror stenhårt på att om du finner balansen (the flow) inom dig kan du också finna balans runt omkring dig (rödljus tillhör dock undantagen) och i din vardag. Du delar dessutom med dig medvetet eller omedvetet av din energi till människor i din omgivning. Jag tror alla kan skriva under på att människor vi möter eller umgås med påverkar oss på olika sätt. Vissa människor gör oss nervösa, stressade eller ledsna, emedan andra gör oss glada och spralliga. Du påverkar din omgivning på samma sätt som de påverkan din. Hur vill du påverka din omgivning?

Vad gör du för att känna balans inom dig? Strävar du också efter att hitta vardagsflow i ditt ekorrhjul?

 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *