Vad gör du med dina 24 timmar?

Varje dygn har 24 timmar.

Det vet vi alla. Det är ingen nyhet. För att vi ska må bra gäller det att prioritera mellan de grundbehov vi alla har och våra övriga intressen, så att dessa 24 timmar räcker till. Problemet som vi alla brottas med är dock att dessa 24 timmar aldrig verkar räcka till. Det är så mycket vi måste göra och det är så mycket vi vill göra. Och vad gör vi då?

klocka
Vi gör prioriteringar, medvetet eller omedvetet. Många av oss skär ner på tid i köket, tid i sängen, tid i rörelse, tid för oss själva och prioriterar istället mer tid på jobbet, mer tid framför datorn, mer tid för att vara med överallt där man anser sig behöva/vilja vara. Det finns så många möjligheter och så mycket information i dagens samhälle att man någonstans måste inse att man inte kan vara bäst på allt, inte heller vara med överallt. Det funkar helt enkelt inte! Var och en måste ställa sig frågan: Leder mina prioriteringar till mina uppsatta mål? Mår jag bra av den livsstil jag har? Var är jag på väg?

framat
Om jag gör det väldigt simpelt, så ser våra grundbehov ut ungefär så här; vi behöver alla mat, sömn, rörelse och en målsättning (en anledning till att vilja vakna upp varje morgon och dessutom njuta av och vara tacksam för det liv vi lever) varje dag! Dessutom behöver vi pengar för att kunna tillgodose dessa behov.

Vad händer om du prioriterar bort dessa grundläggande behov? Sämre kost, sämre sömnkvalitet/kvantitet, hög stressnivå, stillasittande tillvaro och inga personliga målsättningar… Känner du igen dig?

trott

Hur får du då en balans i livet?

Hur får du tiden att räcka till? Varför bränner folk ut sig, tappar lusten, gasar på utan att komma någonstans? För att man inte tagit sig tid att sätta upp mål, man vågar inte stanna upp o andas, man prioriterar ner grundbehoven. Det är extremt viktigt att inse att man inte kan prioritera ner grundbehoven i det långa loppet. Näringsriktig kost, sömn av god kvalitet, rörelse och ”bara vara” tid när man kan reflektera över målsättningar, är A och O för alla och envar!

Att jobba för mycket ger dig förhoppningsvis mer pengar, men blir du lycklig av pengar på banken, om dessa pengar på vägen till bankkontot, har gjort att du kommit ur balans? Det funkar bra att bara gasa på så länge det ger dig energi! Men det kan ta stopp när som helst om du lever på marginalerna av dina grundbehov. Är det värt det? För vem lever du? Varför maxar du? Vad vill du bevisa? Att du duger? För vem, för dig själv, för någon annan? Var är du på väg? Var är samhället på väg? Är det coolt med ett högt tempo?

Allt fler i dagens samhälle börjar inse att det faktiskt är coolare att ta hand om sig själv än att ständigt hålla ett högt tempo med många bollar i luften hela tiden!

timeout

Är det dags för en timeout i ditt liv?

Försök hitta balansen mellan följande: Wants/Needs (intressen/behov), Göra/Vara och Producera/Existera. Uppfyll dina grundbehov först. Jag vill passa på att återknyta till min tidigare artikel 7 goda vanor, för effektiva vuxna och lyckliga barn och då särskilt vana nr 3 (gör det viktigaste först – Jobb först, sedan lek) och nr 7 (Håll verktygen vassa – Balans är bäst).

I praktiken handlar allt om planering och rutiner. Låter otroligt torrt och tråkigt. Men det funkar. Planera din tid och skapa rutiner som fungerar i ditt liv. Prioritera så att du lever det livet du vill leva! Ta hand om dig själv och var en förebild för andra runt omkring dig.

Lycka till!!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *