Yoga Sutras – Tänkvärda ord om att lära känna sig själv

När jag skriver ordet yoga är det säkert många av er som tänker på den fysiska träningsformen – Hatha yogan. Den är dock endast en liten del av yogan som dessutom är relativt ny jämfört med filosofin bakom. Hatha yogan designades primärt för att man genom rörelse enklare skulle kunna förstå och kontrollera sin kropp, sin själ och sitt medvetande – dvs sig själv.

Hatha Yoga toppen på isbergetMan skulle kunna se Hatha yogan dvs den fysiska yogan med alla asanas som toppen på isberget och den klassiska yogan som allt som inte syns på ytan (geovetaren inom mig ler åt den liknelsen).

Den klassiska yogan är en sammansmältning av flera filosofiska skolor, där såväl hinduism och buddhism haft stort inflytande. Den text som ofta omtalas som yogans grundtext är Yoga Sutras av Patanjali, skriven redan för ca 2400 år sedan. Yoga Sutras är en av de tidigaste beskrivningarna av yoga. Den är skriven på det klassiska språket sanskrit och i 195 korta meningar, som kallas aforismer, beskrivs yogan både som filosofi och praktik. Patanjalis Yoga Sutras har fått väldigt stor genomslagskraft i yogans värld. Den inleds med att slå fast vad yoga är. Översatt till svenska (från sanskrit via engelska) skulle det bli ungefär så här: “Yoga är stillandet av alla tankerörelser”. Om man läser vidare förstår man att yoga handlar om att nå ett tillstånd, eller ett slags varande, där man har stillat medvetandet dvs där man finner ro. Vägen dit kan ses som livet för var och en av oss. Genom att studera Yoga Sutras kan man lära sig mer om sig själv, vem man egentligen är och hur man fungerar i olika situationer. Eftersom Yoga Sutras endast består av små korta meningar är de relativt kluriga att förstå. Studenter både från förr men också idag har tillbringat åratal med yogis världen över för att förstå innebörden av aforismerna.

Yoga Sutras Sri Swami Satchidananda

Så varför väljer jag att skriva om Yoga Sutras? Dels för att de är de väl genomtänkta, dels för att jag tycker att de är så användbara att ha med sig och därför vill jag förklara dem på ett så enkelt sätt som möjligt så att även du som läser detta får ta del av och förstår dem. Istället för att dela med mig av nyttiga recept delar jag med mig av nyttiga och tänkvärda ord…

Jag börjar med mina två favoriter som handlar om hur man ska försöka se på saker som händer som man kanske inte gillar ur ett annat perspektiv.

Yoga Sutras svenska 2:33 Vitarka-badhane pratipaksa-bhavanam 2:34 Vitarka himsadahay krta-karita-anumodita lobha-madhya-adhimatra duhkhaajnana ananta-phalah iti pratipaksa-bhavanam

Om det känns svårt att ändra de negativa tankarna till det motsatta – tänk då t ex på en miljö som får dig att må bra eller ännu bättre förflytta dig till den miljön för att omvandla de negativa tankarna till mer positiva. Ta en promenad i skogen eller åk till havet, vad du än föredrar så är det bättre än att vara kvar i den miljön som skapat den negativa stämningen hos dig. Och är det omöjligt att lämna den negativa miljön tillfälligtvis – dagdröm dig då bort istället.

Om en konflikt uppstår i ditt liv och du känner för att bara strunta i allt och skrika rakt ut att du inte orkar mer. Ta då ett steg ut ur din egna lilla värld och skaffa dig perspektiv över situationen. Tänk att du placerar dig själv i motpartens skor och försök se vad han/hon/de ser. Tänk efter före du handlar. Vad skulle t ex hända om du ser det komiska i situationen och skrattar åt det istället för att skrika rakt ut? Vad skulle hända om du gör precis tvärtom vad du tänkte instinktivt från första början? Vad skulle hända om du ger personen/personerna som fått dig att bara vilja skrika rakt ut en kram istället?

Patanjali säger inte att du inte får reagera och visa känslor eller att du ska döma dig själv för att du reagerar på ett eller annat sätt i en given situation. Han påminner dig bara om att det är du som förmodligen lider mest av situationen. Att gå och vara arg eller bitter på någon/något under en längre tid dränerar din energi emedan personen/situationen du reagerat på förmodligen inte ens reflekterar över vad som hänt eller vet vad du känner. Det påverkar inte dem överhuvudtaget, det är du som har reagerat. Och vem är det som vi ska lära oss att förstå och kontrollera i första hand? Just precis, oss själva.

Det kanske känns som en hårfin skillnad att medvetet reagera i olika situationer istället för att reagera utan att tänka efter före. Men det gör skillnad. Testa själv!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *