6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil under din graviditet

De 6 grundläggande principerna, initierade av Paul Chek, utgår ifrån att skapa balans mellan yin och yang. Yin-principerna består av kost, vätskebalans och sömn emedan yang-principerna består av andningsteknik, positivt tänkande och rörelse. De 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil finns mer utförligt beskrivna i min tidigare blogserie: Inledning, Kost och Vätskebalans, Sömn, Positivt tänkande, Rörelse och Andningsteknik och Diskussion.

Denna artikel skall ses som ett komplement till dessa, då det finns några faktorer som utöver principerna är viktiga att beakta under en graviditet. Egentligen är det ingen större skillnad på att vara gravid eller att inte vara gravid, när det gäller att bygga upp och bibehålla en hälsosam livsstil. Det vore såklart toppen om de 6 grundläggande principerna redan var initierade i ditt liv innan du blev gravid, men det är aldrig för sent att börja leva mer hälsosamt.

Kost

Du behöver inte följa någon speciell kosthållning bara för att du är gravid. Det går alldeles utmärkt att följa de råd som gavs i artikeln om kost. Dessa råd gäller för alla. Värt att tänka på är dock att det är du som gravid som bygger upp den/dem som bor i din mage med den kost du stoppar i dig. För mig innebär det att jag funderar en extra gång om maten jag äter är bra för oss.
Det finns en del mat som du bör undvika under din graviditet, t ex rått kött, en del fisksorter, opastöriserade mjölkprodukter etc. Vad som är ok att äta förändras ofta och olika länder har sina egna rekommendationer på vad som är ok. Vilket i sig kan ifrågasättas. Varför är det ok att äta löskokta ägg i Sverige men inte i USA just nu? Så jag uppmanar dig att hålla dig uppdaterad på vad som gäller när just du är gravid och dessutom att vara kritisk och göra din egen efterforskning till varför vissa livsmedel är med på listan och andra inte.

Vätskebalans

Du behöver inte dricka mer bara för att du är gravid. Det viktigaste här är att du följer de allmänna råden som gavs i artikeln om vätskebalans.

Sömn

Denna grundläggande princip är förmodligen den som är svårast att följa när du är gravid och/eller redan har barn. Störda sömncykler medför en hög stressnivå i din kropp och när du inte kan kontrollera dina sömnvanor själv, kan heller inte kroppen reparera sig. Det är då extra viktigt att du försöker vila så mycket som möjligt under dagen. Vila ersätter inte förlorad sömn, men det är det bästa alternativet för att sänka den ökade stressnivån som den förlorade sömnen skapat.

 

sova_gravid

 

Andningteknik

Med en bra och effektiv andningsteknik under din förlossning kan du slappna av lättare och det i sig kan underlätta din förlossning. Redan under din graviditet är det viktigt att du lär dig andas på ”rätt” sätt. Det finns mer information och bra andningsövningar på nätet och jag rekommenderar dig dessutom att gå på gravidyoga, där andningen har stort fokus för ditt välbefinnande under din graviditet.

 

andas_gravid

 

Positivt tänkande

Det är en universal sanning att du inte kan ta hand om andra bättre än vad du kan ta hand om dig själv. Detta blir än mer viktigt när du är gravid, så fokusera på att ta hand om dig själv och ifrågasätt ditt sätt att tänka och leva innan din bebis kommer ut i den här världen. Det blir så mycket lättare att ta hand om bebisen om du redan under din graviditet har börjat att ta hand om och ifrågasätta dig själv och dina värderingar.

Rörelse

Under din graviditet utsetts din kropp för mer fysisk stress än vad den vanligtvis gör. Gravida kvinnor upplever snabba och dramatiska ökningar av östrogen och progesteron, såväl som förändringar i andra hormoner. Dessa förändringar påverkar inte bara sinnesstämning, de kan också skapa det speciella ”skenet” som finns runt en gravid, hjälper till i utvecklingen av fostret, samt förändrar den fysiska påverkan av träning och aktivitet i kroppen.

Ökningen av kroppsvikten är vanligtvis den primära orsaken till att kroppen inte tolererar samma nivå av träning som den gjorde innan. Detta gäller även för vältränade, elittränade och professionella atleter. Den ökande storleken på livmodern och instabilitet kring fogar och ligament kan dessutom förorsaka obehag för den gravida. Hela hållningen påverkas under graviditeten. Brösten blir större, magen förändras från platt eller konkav till att vara väldigt konvex, vilket påverkar hur din rygg ser ut. Tyngdkraften förskjuts framåt och kan leda till förändringar i balansen.

På grund av snabb utvidgning av blodkärl och ökad stress på hjärta och lungor, producerar en gravid kvinna mer blod och måste vara mer observant med träning än en icke gravid kvinna. Under en graviditet ökar mängden luft som transporteras in och ut genom lungorna med nästan 50 %. Under den andra trimestern jobbar hjärtat 40 % hårdare än tidigare.

Med tanke på alla dessa förändringar som sker i kroppen, vill jag att du verkligen lyssnar till din kropps behov och begränsningar, jag uppmuntrar dig också att hitta den form av träning som passar dig under din graviditet. Promenader i ett lugnt tempo, stretching, tai chi, qigong och yoga är bra exempel på vad som fungerar utmärkt under denna speciella tid av ditt liv.

 

trana_gravid

 

Diskussion

Bortsett från de 6 grundläggande principerna finns det såklart andra faktorer som påverkar och är betydelsefulla för dig att beakta. Jag tänker särskilt på din närmiljö, vänner och familj, arbete, ekonomi och så vidare. Min känsla är dock att det är lättare att handskas med problem och omständigheter i din miljö som påverkar dig om du först bygger upp din hälsa inifrån med hjälp av de 6 grundläggande principerna. Dessa är tidslösa och kommer alltid att behövas beaktas för att bibehålla en hälsosam livsstil.

Slutsats

Det är lättare för ditt barn att vara hälsosam och anta en hälsosam livsstil om redan har gjort ditt val. Barn gör inte vad vi ber dem att göra, de gör vad de ser oss göra!!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *