6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil – Rörelse och Andningsteknik (5/6)

Detta är del 5 av 6 i min blogserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil – följande artiklar ingår också i serien: Inledning (1/6), Kost och Vätskebalans (2/6), Sömn (3/6), Positivt tänkande (4/6) och Diskussion (6/6).

Liv är rörelse. Din kropp är gjord för rörelse. När du rör på dig, arbetar dina muskler och transporterar runt vatten, blod och syre i din kropp. Om du inte rör på dig, så kan dessa livsviktiga ämnen inte transporteras runt i kroppen och avfallsprodukter kan inte på ett effektivt sätt avlägsnas ifrån kroppen.

När de flesta av oss tänker på rörelse så tänker vi på fysisk träning. Kroppen kan inte skilja på olika sorters stress. Fysiska, känslomässiga, mentala och själsliga reaktioner på stress, påverkar din vitalitet. Om din kropp redan är dränerad på energi så betyder det i praktiken att du bara adderar på ytterligare stressfaktorer till din totala stressnivå om du lägger till energikrävande träningspass i ditt schema. Tänk så här; ett fysiskt krävande träningspass (working out) kräver energi att genomföra – så ett besök på gymmet är kanske inte det du behöver om du redan har en hög total stressnivå i ditt liv. Det skulle skada mer än göra nytta.

 

trana2

 

Så vad kan du göra för att transportera runt de livsviktiga ämnena i din kropp om din stressnivå redan är hög och ett fysiskt krävande träningspass bara skulle göra situationen värre? Det är då du behöver hitta en träningsform som faktiskt tillför mer energi i din kropp än vad den tar (working in), så att du istället tillför tillräckligt med energi för att stimulera och stärka läkningsprocesserna i kroppen. Exempel på dessa träningsformer är långsamma promenader, stretching, tai chi, qigong och yoga.

 

trana

 

Det låter kanske alldeles självklart att säga att andning är viktigt. Självklart är andning viktigt – genom andningen tillför vi nytt syre i kroppen. Det som är viktigt här är vilken andningsteknik du använder, sättet du andas på kan ha stor inverkan på hur du mår. Det moderna sättet att leva främjar att vi andas mer med bröstet och munnen snarare än vi använder den mer djupa bukandningen som startar via diafragman och avslutas via näsan.

Både din andningsfrekvens och verkningsgraden (effekten) av din andning påverkar huruvida du använder ditt sympatiska (kamp och flykt respons) eller ditt parasympatiska nervsystem (vila och återuppbyggnads respons).

Det finns bra andningsövningar online och/eller du kan testa en yoga klass för att lära dig hur du kan utveckla en bra andningsteknik som främjar ditt välmående.

 

andas

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *