6 grundläggande principer för en hälsosam livsstil – Kost och Vätskebalans (2/6)

Detta är del 2 av 6 i min blogserie om de 6 grundläggande principerna för en hälsosam livsstil – följande artiklar ingår också i serien: Inledning (1/6), Sömn (3/6), Positivt tänkande (4/6), Rörelse och Andningsteknik (5/6) och Diskussion (6/6).

Kost och dryck kan dramatiskt påverka dina energinivåer och din biokemiska sammansättning, vilket i sin tur påverkar din känslomässiga och mentala verklighet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi eller fokuserad tankeverksamhet att initiera eller upprätthålla de förändringar som behövs för att vi ska kunna ta hand om oss själva på ett bra sätt när vår kost är bristfällig. Mina rekommendationer som baseras på mina egna erfarenheter är att variera och rotera kosten, att endast använda ”riktig” mat och att göra det så enkelt som möjligt så att det funkar i praktiken, att äta 5 gånger per dag och att alltid äta så mycket som du behöver.

 

mat

 

Mer detaljerat:

  • Om det är vitt, ät det inte! Undvik vitt mjöl, vitt socker och mjölk. Undvik mat gjord från någon av dessa tre källor.
  • Ät aldrig gluten!
  • Om det inte fanns här för 10 000 år sedan, ät det inte!
  • Välj produkter, grönsaker, frukt och kött som är ekologiskt producerat.
  • Om du inte kan uttala ett ord på innehållsförteckningen, ät det inte!
  • Ju länge hållbarhet det har, desto mer skadligt är det troligtvis att stoppa i sig.
  • Undvik processad mat – din kropp vet inte vad det är!
  • Är rätt för dina behov.

 

vatten

 

Jag tillämpar Dr Batmanghelidjs riktlinjer för att räkna ut den rekommenderade dagliga vätsketillförseln. Ta din kroppsvikt i kg och multiplicera den med 0,033 för att få antal liter vatten du bör dricka per dygn. Exempelvis behöver en 80 kg tung person 2,64 liter vatten under normala omständigheter. Om personen i fråga tränar och/eller befinner sig i ett varmt klimat ska han/hon dricka mer.

Ingenting kan ersätta rent vatten, inte te, inte juice, inte öl…ingenting! Köp inte juice, det är bara sötat vatten! Gör din egen juice istället, eller ännu bättre, ät frukten som den är.

Om du köper vatten, välj då de märken som säljs mest och snabbast, eftersom vattnet då blir utsatt för eventuella ämnen från plastflaskorna under kortare tidsperiod. Köp om möjligt, vatten i glasflaskor istället.

Tillsätt en nypa seasalt i ditt vatten för att ersätta elektrolyter.

Kolla upp ditt dricksvatten, klarar det uppställda normer och riktlinjer för dricksvatten? Om du har egen brunn, kontrollera vattnet med jämna mellanrum.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *